Solarijum

Solarijum

Solarijum, zdrav izvor zadovoljstva.
Pored toga što u solarijumu dobijamo preplanuli i atraktivni ten, malo njih je upoznato sa činjenicom da umerenim konzumiranjem možemo da zalečimo ili ublažimo simptome nekih bolesti, pa čak i potpuno da se izlečimo!
Složićete se svi da je prva stvar kada je solarijum u pitanju jeste osećaj zadovoljstva. Većina klijenata nam je potvrdila da se samo posle jednog tretmana oseća zadovoljnije i opuštenije.
Naime, tokom sunčanja dolazi do pojačanog lučenja hormona serotonina, koji utiče na smanjenje stresa u našem organizmu. Samim tim osećaj zadovoljstva i relaksacije dolaze nakon svakog tretmana u solarijumu.

Kakve još koristi imamo od solarijuma osim sveže, atraktivne boje?
Kao prvo, pocrnelost kože čini važnu prirodnu zaštitu od sunca. Takvu zaštitu uvek nosite u svojoj koži i ona je, za razliku od kozmetičkih sredstava za zaštitu, otporna na vodu.

Ukoliko postoji sklonost kože ka alergijama na sunčeva zračenja ili ka fototoksicnim reakcijama, uz pomoć saveta lekara i solarijuma se može doći dotle da koža stekne otpornost na ta dejstva.

Još odavno su poznate mnogobrojne pozitivne osobine sunčanja u solarijumima i one se često i preventivno koriste za određene tretmane bez medikamenata.

Zračenje solarijuma sadrži 0,5% – 0,8% UVB zračenja koje daje sunce, te je samim tim neuporedivo manje štetno.

Solarijum je uspešan u sledećim segmentima:

– fotosintezom generiše vitamin D3 koji, kao katalizator, učestvuje u razmeni mnogih materija u organizmu, pogotovo kalcijuma u profilaksi osteoporoze
– niske doze UVB zračenja podsticu imuni sistem organizma
– poboljšava cirkulaciju i prokrvljenost organizma
– poboljšava stanja nečiste kože (akni, bubuljica itd.)
– doprinosi smanjenju nivoa holesterola zahvaljujući blagotvornom dejstvu doziranih količina UVB zračenja

Kakve su posledice loše odmerene dužine sunčanja i kakvi su rizici?
Koristi od sunčanja na suncu i u solarijumu su neosporne. Na suncu se treba sunčati tako da se izbegne direktno zračenje sunca, a time i UV zračenje i vrelina. Dobro su poznati rizici izlaganja direktnom sunčevom zračenju, a pošto sunce ne možemo da promenimo, naše ponašanje svakako možemo.

S obzirom da se u novije vreme, zbog načina života i drugih razloga, ne izlažemo suncu kao ranije, upućeni smo na korišcenje solarijuma. Moderni solarijumi, kod kojih su primenjena najnovija saznanja u fotobiološkim istraživanjima, nude visok stepen efikasnosti i bezbednosti.

Medutim, najvažnije od svega je da se ne preteruje sa upotrebom solarijuma, jer svako prekomerno korišćenje može poništiti sve blagotvorne osobine sunčanja.

O kakvim rizicima u uzajamnom odnosu sunce-solarijum treba diskutovati?
Stvar je prosta: ništa u životu ne ide bez rizika !

I uvek idemo ka tome da minimizujemo taj rizik. A rizik po pravilu ne nastaje sam od sebe, vec zbog nas – mi pogrešno postupamo, bilo iz neopreznosti, neznanja ili zbog ličnih predrasuda.

Isto važi i za naše postupanje sa suncem i solarijumom. Ima mnogo slučajeva kada zbog preteranog izlaganja suncu ili zračenju solarijuma dolazi do opekotina i/ili prevremenog starenja kože zbog izražene keratinizacije nastale usled hronicnog gubitka vlažnosti.

Inače, u stručnim krugovima se raspravlja o tome da li ćeste opekotine od sunca, naročito u detinjstvu, mogu kasnije dovesti i do raka kože.

U drugim slučajevima postoji tvrdnja da takvo oboljenje nastaje iz sasvim drugih razloga.

Da li su sva “veštačka sunca” ista?
NE!!!

U odnosu na zastarele živine lampe sa mnogo UVB zračenja od koga koža pregoreva, i malo UVA zračenja, od koga se sporo crni, danas imamo dve grupe modernih solarijuma:

solarijume sa lampama niskog pritiska i solarijume sa lampama visokog pritiska.

Po veličini razlikujemo aparate za lice, delimične za lice i dekolte, jednostrane aparate za celo telo i dvostrane aparate za celo telo.

Takode razlikujemo i aparate po odnosu UVA i UVB zračenja, i po toj kategoriji su aparati podeljeni po medunarodnim standardima.

Za vas kao korisnika, bitno je koliko sme da traje jedan tretman u solarijumu, a to zavisi od tipa Vaše kože i tipa lampi u solarijumu.

Kakvi tipovi lampi postoje?
Lampe sa niskim pritiskom (lampe za telo) po ukljućenju momentalno dostižu pun intenzitet, dok lampama sa visokom pritiskom (lampe za lice) treba 1-2 minuta da bi postigle pun intenzitet zračenja.

Lampe za telo možete odmah posle isključenja ponovo uključiti, dok lampama za lice treba par minuta da se ohlade da bi mogle ponovo da prorade.

Lampe za telo su po obliku veoma slične neonskim cevima za osvetljenje, tako da je njihova zamena samim tim jednostavna. One su mlake dok rade, a njihova dužina omogućava ravnomerno crnjenje, jer imaju dobro izbalansirani odnos UVA i UVB zračenja, dok lampe visokog pritiska uvek moraju biti iza filter stakla, jer su vrele dok rade i isijavaju izuzetno jaka zračenja.

Koliko traju lampe?
Rok upotrebe određuje proizvođač u deklaraciji za odredenu lampu i one se menjaju po isteku predviđenog broja radnih sati. Dejstvo lampi vremenom slabi pa će i efekat crnjenja biti sve slabiji.

Momenat za zamenu se ne prepoznaje po spoljnom izgledu lampi, već po samo brojaču sati koji treba da postoji u svakom solarijumu ili merenjem UV zračenja posebnim aparatom.

Da li sami možemo meriti intenzitet UVA zračenja?
U principu da!

Postoje merači UVA zračenja, ali merenje prepustite profesionalcima.

Jer, za precizno i tačno merenje je potrebno odrediti spoljne uticaje kao što su mesto merenja, razmak pri merenju, temperaturu u solarijumu i napon struje, tako da instrumentom možemo prilično tačno odrediti jačinu zračenja i momenat za zamenu. Znači, potrebno je nadgledati radni vek lampi, pratiti stanje brojača radnih sati i/ili meriti intenzitet zračenja lampi.

Uporđdivanje raznih tipova lampi i aparata možemo vršiti samo ako je spektar zračenja isti.

Da li se starenjem lampe pojačava štetno UVB zračenje?
Ne pojačava se!!!

Samo je kod lampi visokog pritiska vrlo važno da su filter stakla (ljubičasto i providno) neoštećena i da se nalaze na predvidenim pozicijama u solarijumu.

Osim toga, filter stakla se posle nekog vremena solarizuju i postaju nepropusna za zračenje od koga se crni, pa ih treba menjati.

Starteri lampi se mogu menjati pri svakoj drugoj izmeni lampi za telo.

Naslage prašine na lampama, reflektujucim površinama, unutrašnjim stranama akrilnih ploca i filter staklima smanjuju isijanje i propusnost zračenja. Preporučeno vreme cišćenja solarijuma je na svakih oko 50 radnih sati.

Otkazivanje nekog od ventilatora u solarijumu i povišena temperatura redukuju UV zračenje i pregrevaju donju akrilnu ploču što dovodi do skraćenja njenog radnog veka i bržeg pucanja.

Zakažite Vaš termin

Kontakt

Radno vreme

  • Ponedeljak – Petak09 – 21h
  • Subota09 – 20h
  • NedeljaNe radi